Багери започнаха да бутат терасата на Народно читалище Христо Ботев –

...
</TD
>Багери започнаха да бутат терасата на Народно читалище Христо Ботев –
Коментари Харесай

Нов проблем по най-обсъжданата улица в Пловдив! Строителите искали ток от читалище

Багери започнаха да бутат терасата на Народно читалище " Христо Ботев – Пловдив 1905 ", заяви за Plovdiv24.bg  Красимир Воскресенски, ръководител на настоятелството. Той описа, че в неделя сутринта, към 9.30 часа, багерите са пристигнали, с цел да не ги види никой и са почнали работа. " Ако не бяхме отишли и не бяхме извикали полиция, щяха да съборят цялата тераса ", сподели Воскресенски.

" Избиха и изхвърлиха повече от 6-7 кубика бетон от основата на площадката. Бетонните блокове още стоят там, те не могат да ги махнат ", добави ръководителят на читалището. Той описа още, че от вибрациите постройката е леко наклонена, има една цепнатина в основата, която се движи, увеличавайки се от дясната страна към пътя.

" Те основават действителна заплаха с това, без въобще да си дават сметка. Те нямат никакъв строителен потенциал, наемат багеристи, които копаят. Най-голямата безочливост е, че желаят ток от нас, с цел да работят там. Да им даваме ток за строителните работи. Нашият ток е индустриален, ние не можем да си го плащаме, а те ни желаят ток. Наглеци! Не съм видял представител на Общината да пристигна и да се заинтересува какво се прави, не съм видял. Няма никакъв надзор от тяхна страна ", добави Красимир Воскресенски.

Още през месец февруари, когато е схванал за желанията на строителя да събаря терасата на читалището, той е разговарял с проектанта на обекта госпожа Пенева от София, която го е уведомила, че няма да се събаря площадката, която е неразделна част от постройката на читалището.

" Тя сподели, че е намерила метод, като е направила изключение и проектирала четири пътни ленти по 2.75 метра, тъй като от две там се вършат четири, по 3 метра. Но по изключение при читалището те щели да са по 2.75 метра и оградата на терасата няма да се събаря по план. Това ми го сподели през февруари някъде. Каза ми още, че я учудва фактът, че от общинската администрация на равнище зам.- кметове се съпротивляват против това.

Но тя съумяла да се пребори. И по план няма да се събаря нищо. След това, през месец май, ми се обади, че я нападат непрестанно и аз би трябвало да й оказа помощ в отстояване на позицията и плана. Тогава взех решение да напиша писмо до проф. Минеков. Описах му обстановката и нашите опасения, че възложителят, в лицето на община Пловдив, с безмълвно единодушие ще позволи на изпълнителя да събори част от площадката. Идвал е специалист от министерството при нас на място и е споделил, че ще приказва с кметството и общината. От тогава нямаме никакви сведения ", описа още Воскресенски. 

В първото писмо, което е писал до кметството, питал дали някой е пресметнал вибрациите, които ще настъпят, като се махат дърветата с големи коренови системи. 

" Народно читалище " Христо Ботев – Пловдив 1905 " е посещава всекидневно от 480 деца в другите школи. Провежда се годишно и зимен фестивал с 27000 гости, към 5000 души се събират в залата ни, която предоставяме на учебно заведение за разнообразни юбилейни концерти и събития. Тази зала е третата по значимост в Пловдив за културно-просветна активност, след Дома на културата " Борис Христов "   и Драматичния спектакъл. Има 420 места ", изясни ръководителят на читалището. 

Засега постройката не е защитена по Закона за културното завещание. Точно в деня на разрушаването на част от терасата е идвала и комисия от Министерството на културата, четирима архитекти, с цел да афишират постройката за монумент на културата. Те също са се пробвали да се разправят със строителите и да питат за какво събарят терасата. 

Plovdiv24.bg потърси община Пловдив, с цел да си изясним обстановката и да питаме дали всичко при ремонта на улица " Даме Груев " е наред. Така също и с цел да разберем какво се случва с читалището.

Очаквайте отговора на общинската администрация!

История:

НЧ “Христо Ботев – Пловдив е учредено през 1905 година С активността си то внася раздвижване в квартала като единственото културно средище по това време. Започва да развива богата за времето си културно-просветна активност.

В постройката се е помещавал " Популярния спектакъл ", а през 1967 година се основава и " Младежка сцена " – филиал на Драматичен спектакъл " Н. О. Масалитинов ". През 1974 година в читалището се основава и репетира Държавен фолклорен отбор " Тракия ", с създател и живописен началник е проф. Кирил Дженев. Дълги години зрителната зала на читалището действа и като кино " Въстаник ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР